IUI: onderzoek #4

16-06-2020

Hey vertrouwde wachtzaal, hier ben ik weer!

Deze keer op gesprek bij de infertiliteitsarts. Ik vind het best spannend allemaal en heb geen idee van wat ze me gaan vertellen. 

Mijn naam wordt afgeroepen, het is aan ons. Ik zeg "ons", omdat mijn partner er deze keer bij moest zijn. Ik ben best tevreden hoe het gesprek is verlopen, ze leek al onder de indruk dat we eigenlijk al meer dan een jaar actief onderzoeken hadden laten doen best al wat voorbereidend werk hadden gedaan en nog steeds na twee jaar er vrij positief instonden. Ondanks het feit dat ik voor mezelf aangaf dat als er dit jaar niets veranderd, ik het even voor bekeken hield. Niet omdat ik opgeef, wel om tot rust te komen. Dit begreep ze. 


Standaard wordt er bij IUI (of inseminaties) 6 pogingen ondernomen. Na het bekijken van onze resultaten zei ze: "In jullie geval gaan we 3 inseminaties doen, gezien het traject dat jullie al hebben doorlopen en de consequentie die jullie hebben behouden om jullie kinderwens waar te maken. Als het na 3 pogingen niet lukt stappen we over op IVF.". 

Hetgeen ik voornamelijk hoorde was: "er komt eindelijk schot in de zaak, na al het ploeteren en constant beschikbaar zijn, krijg ik er eindelijk iets voor terug".

Weliswaar vraagt het proces IUI nog meer flexibiliteit dan met clomid. Bij mijn inname clomid diende ik op specifieke momenten bloed te laten trekken, echografieën laten nemen. Ik zie mijn gynaecoloog  gemiddeld 3x per maand het afgelopen halfjaar, zelfs jaar op uitzondering van de covid-19 periode.

 Nu gaat er net iets meer bij komen kijken.  Wat nog heel spannend wordt in de combinatie met mijn werk. Zeker nu ik net mijn ontslag heb gegeven en mijn opzegtermijn van twee maanden binnenkort start. 

IUI  of intra-uteriene-inseminatie

Heel kort samengevat is dat sperma (van de partner) dat wordt geselecteerd, de meest kwaliteitsvolle worden geselecteerd. Deze worden dan  rechtstreeks ingespoten in de baarmoederholte, dat in de plaats van het proces dat 24 tot 36 uur duurt, nog maar 2 minuten duurt omdat het enkel nog de verplaatsing moet doen naar de eileider waar het eitje zich bevindt. 


Wat houdt dit praktisch in? 

Het is héél belangrijk om je cyclus op te volgen en eigenlijk komt het er een beetje op neer dat alles moet wijken op dat moment.

Dag 1 van de cyclus moet je bellen naar het secretariaat om een afspraak voor ochtendraadpleging vast te leggen, deze wordt ingepland op dag 12.

Op dag 2 of 3 is het bloedafname, even een medische check-up (again!).

Op dag 12 is ochtendraadpleging: een echografie, bloedafname. Dit is op weekdagen om 8u00 s'morgens, op weekend en feestdagen tussen 8u45 en 9u00. Indien de follikel voldoende gerijpt is, wordt de inseminatie afgesproken. U krijgt een potje, aanvraagdocument voor een spermastaal mee en een voorschrift voor de pregnyl-injectie (hormoonspuit).

Dat potje spermastaal moet de dag van de inseminatie binnengebracht worden tussen 8 en 9 uur, 

Tussen 15 uur en 16 uur dien je op dag 12 te bellen naar de afdeling die je bloedafname hebben gecontroleerd waarbij beslist wordt wanneer je de inseminatie zal krijgen, met andere woorden of je de dag erna of twee dagen later de inseminatie krijgt in het ziekenhuis. Indien nodig moet je om 21u pregnyl spuit zetten bij jezelf om de kansen te optimaliseren. Dit wordt je gezegd na het bloedonderzoek.

 Is deze nog niet gerijpt of de follikelgrootte nog niet ideaal genoeg? Wordt je gevraagd om een nieuwe afspraak in het kort te maken voor een echografie tot deze wel groot genoeg is. 

 Veertien dagen na de inseminatie wordt een zwangerschapstest gedaan via bloedafname, dit voor 10u als je het resultaat diezelfde dag graag nog weet. Hiervoor kan je weer bellen tussen 15 en 16 uur. 

  • Zwangerschapstest negatief: maak weer op dag 1 van de cyclus een afspraak voor inseminatie
  • Zwangerschap positief: tweede bloedtest een week later en afspraak voor eerste echografie
  • Na 3- 4  pogingen: evaluatie van de behandeling


Er komt dus best wat bij kijken, bij zo'n kinderwens die niet vanzelf gaat. Het meest gekke aan het verhaal vind ik nog het formulier dat we meekregen "de geïnformeerde toestemming voor medische begeleide voortplanting". 

Written by mikco
© 2020 - 2022  Nietzoperfect by Mikco. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin